středa 19. října 2011

Mýdlový sliz

Dalším krokem k ekologičtější domácnosti, který jsem podnikla, byla výroba mýdlového slizu na praní prádla.
Mýdlový sliz je ekologicky a ekonomicky šetrný způsob praní prádla, který stačí na většinu běžně znečištěných věcí. K výrobě deseti litrů je zapotřebí jedno mýdlo s jelenem a půl balíčku sody na praní. Protože se pak používá 0,25 - 0,5 l na jednu várku, jsou náklady na praní cca. 50 h až 1 Kč na jednu várku.

Pracovní postup:

Mýdlo s jelenem (nebo jádrové mýdlo) nastrouhejte na starém struhadle (nebo na tom, co pořád ještě používáte v kuchyni, pak ho ale pořádně umyjte, než na něm manželovi nastrouháte perník na škubánky :))
Je to trochu opruz, ale za chvilku je to hotové. Mýdlové hoblinky se dají i rovnou koupit, ale to mi přijde, že za to fakt nestojí.

Hobliny zalijeme cca litrem horké vody (z konvice) a mícháme, dokud se nerozpustí. Není třeba míchat pořád, stačí občas zamíchat, jak jde člověk kolem - já tomu napoprvé moc nedala a pak jsem měla sliz hrudkovitý, což není ideální. Takže míchejte, dokud se mýdlo opravdu nerozpustí. Pokud vás to už nebaví, dolijte další horkou vodu, pomůže to. A nakonec přisypte cca 150 g sody na praní prádla.
Mícháme, mícháme, pak necháme zchladit, zjistíme, že je to FAKT sliz, nekecali! A nakonec přelijeme do nádoby, kde budeme sliz skladovat - hodí se třeba PET lahve.

Sliz se přidává přímo do bubnu pračky, je třeba trochu vychytat množství podle znečištění prádla a tipu vody. Místo aviváže 2 lžíce octa, ušetříte přírodu, peníze, pračku (chrání proti vodnímu kameni) a zneutralizujete zásadisto mýdlo, takže prádlo bude pěkně měkké. 

Nevýhody: přijdete o krásnou avivážovou vůni vypraného prádla, kterou já mám fakt ráda...ale prostě padla na oltář ekologii a ekonomice a vůbec...a čas od času teda musíte ten sliz vyrobit. Prádlo jemně voní mýdlem. Velké znečištění (třeba pokakané plíny) je třeba někdy ještě přetřít žlučovým mýdlem nebo vzít solí na skvrny, na většinu prádla ale stačí jen sliz.


Výhody: kromě už zmiňovaných taky už nikdy nebudete muset vláčet obrovské balíky prášku z Tesca, když je mají zrovna v akci :)

2 komentáře:

  1. Můj sliz je teda spíš želé (do petky bych ho rozhodně nedostala):o) Našla jsem si recept a tam bylo 250g sody, tak to bude asi tím.
    Prádlo v něm vyprané je příjemně jemné:o)

    OdpovědětVymazat
  2. A hlavně nezapomeňte výsledek zředit cca 9l teplé vody.

    OdpovědětVymazat