čtvrtek 13. října 2011

Jablečná relativita

Tak jsem pekla jablečný koláč podle nového receptu okouknutéto na asi nejlepším českém kulinářském webu apetitonline.cz. V receptu pokyn - oloupat a nakrájet kilo jablek. Říkám si - pohoda, kilo je tak pět jablek maximálně, dobře to vím, když si v zimě kupuju čerstvá šťavnatá jablíčka, super drahá, tak je hodím do sáčku čtyři a ejhle, ono je to skoro kilo.

Tak loupám, krájím, vážím (teda je fakt, že bez jadřinců), zase loupu, furt toho není dost...jak je možný, že kupovaných jablek je do kila pět, ale když doma krájím jabka ze zahrady, tak je jich do kila asi tak sto osm???

Každopádně, recept je geniální a já si ho dovolím sdílet.

Relativní koláč (původně koláč Džaldí-džaldí)

Potřebujete:

Kilo jablek :))
Hrnek cukru
Hrnek polohrubé mouky
Hrnek krupice
200 g másla
Skořici, rozinky podle chuti

Rozehřejete troubu, nachystáte si střední pekáč, takový, co se v něm peče třeba kuře. Nebuďte chytří jako já a neberte si na to dortovou formu - uvidíte proč. Sypké suroviny smíchejte, polovinu nasypte do formy. Oloupaná a na malé kousky nakrájená jablka smíchejte se skořicí, rozinkami a čímkoli, co máte rádi v jablečné náplni (ořechy, mandle, whiskey?).


Mrskněte to do pekáčku a nahoře posypte zbytkem sypké hmoty. Utemujte (rozuměj: stlačte) a zalijte rozpuštěným máslem (v tomto okamžiku to chytrákům s dortovou formou začne formou protékat všude a hlavně pak do trouby).


Peče se to, co já vím, třičtvrtě hodiny, prostě dokud nahoře není krásná zlatá krusta. Máslo a šťáva z jablek z toho dělají skvělou delikatesu. Tak skvělou, že jí kus zmizel, ještě než jsem ji stihla vyfotit.



Kdo byste chtěli dát místo másla Heru, tak to ani nepečte ;) Já neměla celé máslo, tak jsem použila zbytek šlehačky, co byl v lednici - výsledek stejně dobrý.

Recept je úplně bez vajíček a mě se líbí ten vtip se sypkýma surovinama. Podobný je u tvarohové buchty, které u nás říkáme extra koláč - taky je to sypká vrstva, pak tvarohy, pak zase sypká vrstva. Tam se ale dává prášek do pečiva ten mi přijde, že je ve výsledku vždycky cítít. V tomhle receptu je nádherně cítit máslo s jablky, je to šťavnatý a inteligentně se to moc jíst nedá - je to dezert na lžičku.

1 komentář:

  1. My jsme tomu říkali švédská buchta a znám to právě v oné tvarohové formě. I když máma to dělala ještě jinak, tu sypkou směs promnula právě s máslem (nebo herou) a udělala vlastně drobenku, jinak byl postup stejný.
    Ale jednou jsem to dělala bez kypřáku a taky dobrý.
    K té jablečné verzi - zkoušela jsem, výborná (použila jsem kompot, který jsem měla zrovna ve skleničce) a jinak se tam dá použít jakékoliv měkčí ovoce, borůvky, jahody, maliny, dost měkké meruňky... nebo prostě marmeláda.
    A taky se mi líbí, že je to buchta bez vážení (hrnková), a bez vajíčka (jen dost velká spotřeba másla, ale zase, ta chuť...)
    P.S. buchtu jsme dělali klasicky na plechu, vymazaném a vysypaném. Nebo s pečicím papírem.

    OdpovědětVymazat