pátek 20. července 2012

Psychomotorický vývoj dítěte

Aneb jak to chodí doopravdy...

1. Ačkoliv intuitivně víte, že je nesmysl porovnávat vaše děti s jinými, či se masírovat vývojovými tabulkami, v zásadě neděláte nic jiného.

2. Vaše děti v tomto porovnání vždycky vyzní totálně opožděně.

3. Nejhůře dopadnou v porovnání s mladším dítětem vaší nejlepší kamarádky. V podstatě cokoli se vaše dítě naučí, děti vašich kamarádek už dělají dávno (a lépe).

4. Pokud se živíte mluvením, či jste okolím vnímána jako geniální řečník, vaše dítě promluví nejdříve ve 3 letech.

5. Nejstrašnější a nejčastější dotaz jiných maminek směrem k vašemu nemluvícímu děťátku zní: „A mluvíte na něj?“

6. Pokud jste nadšená sportovkyně, lektorka aerobiku, či jste vyhrávala 5 let po sobě soutěž v origami nebo skládání puzzle na čas, vaše dítě se projeví jako naprostý antitalent ve všech vyjmenovaných (i ostatních) disciplínách.

7. Váš poklad se zdá vynikat v naprosto nedůležitých věcech, jako nejdelší slina u pusy, nejpáchnutější plínka, nebo největší ztrátovost dudlíků.

8. Zatímco maminky ve vašem okolí chodí s dětmi na plavání kojenců, či na cvičení matek s dětmi – vy také cvičíte s miminkem – 5× denně, Vojtovu metodu.

9. Snažíte-li se bezúspěšně celý měsíc miminko naučit při 6 jídlech denně slůvko „ham“, tatínkovi se to podaří během pěti minut, kdy mu během sportovního přenosu vnucuje slaný chips, aby ho dítě nerušilo žvatláním.

10. Pokud se vám dítko poprvé přetočí na bok, vlastně ať už udělá cokoliv poprvé ve vaší přítomnosti, bude trvat měsíce, než to ukáže někomu jinému.Pokud něco udělá poprvé v přítomnosti otce, bude to na požádání opakovat každému včetně návštěv, ve kterých tak vyvolá dojem, že se mu věnuje jenom tatínek.

3 komentáře:

  1. Klári, to je takové hezky výstižné:) Markét

    OdpovědětVymazat
  2. Prosím vytesat do kamene! Veranna

    OdpovědětVymazat
  3. LOL, neni nas pripad. Mala je naopak ve vsem napred. V 6 mesicich sedela, v 10 mesicich chodila.
    Takze u nas vsechny body opacne.
    Olga.

    OdpovědětVymazat