Mrkovové sušenky (recept upravený podle Apetitu)
- 250 g mrkve nastrouhané na jemno, nejlepší je karotka
- 200 g změklého másla
- 400 g mouky, dávám napůl špaldovou a žitnou, ale hodí se i polohrubá
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1 sáček vanilkového cukr
Zpracuje se z toho normální těsto, je dost vláčné až tekuté, takže se s ním malinko hůř pracuje (a vykrájené tvary jsou kvůli mrkvi trochu střapaté), ale vykrajovat to obvykle jde. Vykrajuju tvary silnější než třeba klasické linecké a peču cca 15 minut na 200 stupňů. Výhodou těchto sušenek je, že nejsou křehké a nedrobí se, takže ideální svačina pro děti do ruky :)
Banana bread bez vajec (recept upravený podle http://www.thefreshloaf.com
- 1/2 hrnku másla (nebo jiného tuku), dá se prý minimálně z poloviny nahradit jablečným džusem, ale to jsem ještě nezkoušela
- 1/2 hrnku třtinového cukru nebo jiné osvědčené sladidlo (gold syrup, javorový sirup apod.)
- 1 1/2 hrnku hladké mouky (lze i polohrubou)
- 1lžička sody na pečení
- 1 lžička soli
- 3 hodně zralé banány (s úspěchem lze použít banány s hnědými tečkami, které už u nás nikdo nechce jíst)
- 1-2lžičky vanilkového extraktu, nebo trochu vanilkového lusku
- Troubu předehřát na 165 stupňů. Vymastit formu na srnčí hřbet, nebo lze péct jako banánové muffiny.
- V míse smíchat máslo s cukrem, přidat vanilku. Prosít mouku, sodu a sůl a vmíchat banány rozmačkané vidličkou. Nalít do formy.
- Péct až 60 minut, nebo dokud není hotovo podle vpichu párátkem.
Tenhle banánový chlebíček úžasně voní a je neuvěřitelně vláčný ještě i druhý den (pokud zbyde).
banánový chlebíček/muffiny milujeme! peču je už snad po stopadesáté, tak ti konečně musím poděkovat :)
OdpovědětVymazatKima