pondělí 5. prosince 2011

Teď jsem "mimo", za pár let trapná

Dospěla jsem k závěru, že k tomu, abych byla dobrou matkou podle dnešních měřítek, bych potřebovala asi tak desetkrát vyšší intelektuální kapacitu a postgraduál (nejlépe s vlastním cíleným výzkumem) v několika oborech. Okamžikem narození dětí se před vámi rozprostírá nekonečný oceán voleb, možností a příležitostí, jak něco pokazit a své dítě nadosmrti poznamenat. K tomu, aby mladá maminka správně a fundovaně o svého tvorečka pečovala, by potřebovala být imunoložkou se zaměřením na pediatrii (očkovat nebo neočkovat?), dětskou ortopedkou (nosit v šátku nebo ne?),  psycholožkou (nechat vyvztekat, nebo brát do náruče a utěšovat?), ekonomkou a ekoložkou (jednorázové versus látkové plíny), farmářkou a výživovou specialistkou (bio potraviny nebo ne?) a asi šestačtyřiceti dalšími profesemi zároveň.

Samozřejmě si může nechat poradit od odborníků či zkušenějších matek. Problém je ovšem v tom, že jí každý poradí někdo jiného a čím protichůdnější rady dostane, tím radikálněji na nich poradci trvají. Zároveň s výchovou malého tvorečka se tedy každá matka musí naučit neposlouchat všechno, co jí kdo poradí, stát si za svým názorem a nevyzvané radiče počastovat úsměvem, pokýváním hlavou nebo ranou pěstí, zcela podle povahy příslušné maminky a míře vlezlosti nezvaného rádce.

Nikdy se totiž nezavděčíte všem, ať už se rozhodnete jakkoli, pro někoho „to moc řešíte“ a druzí se budou divit, že „vám na tom asi moc nezáleží“.

Nosíte dítě v šátku? - Rozmazlujete je, zvykáte si je na nošení a pak ho to už neodnaučíte, křivíte mu páteř a potažmo i charakter.
Nenosíte dítě v šátku? - Upíráte mu přirozený kontakt s matkou, znemožňujete správný rozvoj kyčlí a navíc bude mít z kočárku, chudáček, placatou hlavičku.
Dáváte dítěti bio zeleninu? - Jste nafoukanec, který potřebuje být za každou cenu „in“, prachatý snob, který do dítěte cpete stejný sajraty, jako má zelenina ze supermarketu, jen za trojnásobnou cenu.
Nedáváte dítěti bio zeleninu? - Poškozujete ho na celý život, rvete ho nekvalitní stravou a chudák na to bude celý život doplácet v ordinaci gastroenterologa a možná i psychoterapeuta.
Dáváte látkové plíny? - Žijete ve středověku, chudák dítě je zbytečně v mokru, prachy stejně neušetříte a ještě mu zaděláváte na nachlazení močových cest.
Dáváte papírové plíny? - Bezcharakterně ničíte přírodu, dítěti cpete na zadek chemikálie a chlapečkům zaděláváte na neplodnost.

To vše má ale hluboký smysl! Jen si pěkně už teď zvykněme, že jsme pro polovinu příbuzných nechutně přírodní fůrie, co v jednom hadru dítě tahají a druhý mu cpou místo pořádných plínek, a pro druhou polovinu netečné matky, které dítě odmala neučí znakování, plování ve vaně, dýchání pod vodou a zenovou meditaci. Za pár let totiž život ještě přitvrdí: to už totiž budeme „úplně nemožný“ a „prostě trapný“ i pro ty drahoušky, kvůli jejichž zdravému vývoji všechny tyhle boje podstupujeme. Prostě to všeobecné odsuzování berte jako tréning na pubertu vlastních ratolestí, ona se nám ta hroší kůže ještě bude hodit!

2 komentáře:

  1. Ronjo, a vy snad neznakujete a nedýcháte pod vodou??? :D

    Mimochodem dilema látkových x jednorázových plen hladce rozřešíš békáemkou :D

    Jinak ti ale úplně rozumím. Konfrontuješ se s úplně stejnýma věcma jako já před dvěma lety (s tím rozdílem, že já neměla při jednom dítěti tolik času se z toho vypisovat, jako ty při dvou) :DD

    Každopádně, střední cesta se ne nadarmo nazývá zlatou. S mírou podle mě člověk zdravě a úspěšně sjede celej tenhle mateřskej slalom, aniž by mohl napáchat fatální škody nějakým extrémem.
    Šátkování vs kočár - ani jedno nemůže bejt špatně, když to není 8 hodin v kuse denně, 7 dní v týdnu.
    Pleny - stačí znát fakta. Mimochodem i tady se dá jít střední cestou a rozhodnout se pro rozložitelný jednorázovky bez chemie. Já zvolila látkovky, ovšem typ, kterej by mi ekofašista neschválil, protože nejsou z bioněčeho, ale polyesterový s PUL zátěrem a navrch jsem do nich - B-že odpusť - používala jednorázový separačky :)
    BIO nenakupujeme, nechceme u našich dětí rozvinout syndrom křehkých dětí, který fatálně skolí první návštěva v mekáči za našimi zády :D Věříme v sílu kvalitních potravin a surovin nejlépe z domácí produkce, takže nenakupujeme a nekonzumujeme ani DIO (=levný německý odpadový potraviny z diskontů).
    Mimochodem, Lidl právě stahuje z prodeje nějaký ovesný vločky kvůli mykotoxinu deoxynivalenolu, dobrou chuť :)

    Mějte se krásně, pozdravuj holky a těším se na další zápis :)

    Fi

    OdpovědětVymazat
  2. Fi tos mě rozesmála, BKM s dvojčaty, už se vidím, jak celý den nedělám nic jiného, než že sleduju, rozbaluju, držím nad umyvadlem, dělám čííííí a zase zabaluju :D :D :D

    Jasně že zlatá střední cesta je jediné řešení, teď jen, kudy vede, že ;) BTW sepapračky používám biorozložitelné, ale házím je do popelnice, tak snad mě v noci Matka Země nepřijde strašit ze sna.

    Re DIO (ten výraz se mi líbí!), rozvášněný příspěvek ohledně kvality potravin v obchodních řetězcích už mám rozepsaný delší dobu, snad se k dopsání dostanu dřív, než se omylem něčím přiotrávím (ještě že v Lídlu nenakupuju ze zásady). Ono by času na psaní bylo víc, kdybych od porodu nepracovala (ehm ehm).

    Dnes jsem koukala na tvůj blog, díky za reklamu :) Napiš jak zvládáš, strašně se to blíží, březen za dveřma...držím palce na tu holčičku, ať má staršího bráchu a ty si užiješ trochu těch mašliček a šatiček :) Ale dva bráchové jsou taky super sestava...takže ono to bude win-win každopádně. Díky za komentář a drž se!

    OdpovědětVymazat