neděle 16. září 2012

Aspoň ten pohled...

Nedávno jsem se tu pokusila shrnout, co mě potkalo s Crohnovou nemocí. Příběh ještě není u konce, ne že by se mi nechtělo psát, ale kradu čas po večerech, kdy holky spí, přičemž se snažím i pracovat.

Netrpěla jsem a netrpím těžkou formou nemoci, ale ani mírnou. Crohnova nemoc je nesmírně různorodá a jsou lidé, kteří až na občasné průjmy a bolesti vedou vcelku normální život. Bohužel znám případy i z opačného spektra, např. moje kamarádka Kez, zakladatelka diskuzního fóra www.crohnszone.org, má za sebou tolik operací a zkracování nemocného střeva, že je doživotně odkázaná na celkovou parenterální výživu - každý večer se musí "připojit" na kapačku, kterou jí do žilního vstupu 12 hodin proudí živiny. Nemocná střeva už je totiž nejsou s to vstřebávat. To je nesmírně nepříjemné životní omezení. Neskutečně složité je pro ni (mladou aktivní holku) např. kamkoli jet, protože sáčky s výživou musí být pořád v chladničce, často je odmítnou vzít do letadla, navíc se žilní vstup často zanítí a je třeba jej opakovaně v narkoze měnit.

Řada mých dalších známých z okruhu nemocných má trvalý nebo dočasný umělý vývod. Další velkým okruhem problémů jsou potíže s imunitou. Jako každá autoimunitní nemoc, i Crohnova choroba je způsobena tím, že se imunitní systém zblázní a začne napadat vnitřní orgány, v tomto případě trávicí soustavu, a způsobuje tak zánět. Proto se nemoc často léčí přípravky na potlačení imunity, což - jak je asi každému jasné - není žádná legrace. Kromě toho, že můžete skončit tak, že se vám nebudou hojit poranění a malá oděrka se může rozrůst v hnisající díru do nohy vyžadující operaci (můj případ), může váš imunitní systém na tyto léky taky zareagovat tak, že se úplně zhroutí. To se stalo Zdence. Už dva měsíce leží ve špitále ve velkých bolestech, teď navíc na izolaci. Co takovýhle stav dělá s psychikou si nedokážu do podrobna představit, a popravdě raději ani nechci.

Zdenka na svém blogu opakovaně píše, že jí dělají radost pohledy od neznámých lidí. Nechcete jí napsat? Je to pár minut času, pár korun za pohled a známku...a jeden úsměv člověka, který k nim v poslední době hledá sílu asi jen stěží.

Její adresa je:

Fakultní nemocnice
Budova č.10 - oddělení E
Sokolská 581
Hradec Králové
500 05

K adrese připište, že je to pro Zdenku Minaříkovou.

A pak si můžete vybravit políčko dobrého skutku v modrém životě ;) 

2 komentáře:

  1. Je to ještě aktuální adresa ?? Popř. kam poslat nyní?Díky za odpověď, nějak se tu nevyznám a nemůžu najít vzkazy, díky Klára

    OdpovědětVymazat