sobota 21. ledna 2012

Spokojená dvojčata aneb o systému do extrému

Je sedm hodin večer a holky spí. Klidné večery, kdy můžu zalézt do vany, překládat nebo psát blog jsou často největším požehnáním celého dne. Taky část dne, kdy ty andílky nejvíc miluju, protože zrovna hystericky neječí, necpou si do pusy noviny a následně nezvrací celý oběd, neprskají na mě mrkev s bramborem a nesnaží se mi ukroutit různé části těla příhodné k ukroucení (nos, vlasy, prsty, rty a další).

Za tyhle klidné večery a dost pevný režim dne do značné míry vděčím knížce A Contented House With Twins . Autorkou je profesionální chůva, která již napsala A Contented Little Baby Book. V téhle dost populární knížce zformulovala pevný režim dne pro děti od narození do jednoho roku. Protože se knížka hodně chytla, napsala ještě obdobnou pro dvojčata, vše potřebné se dá ale najít už v původní verzi, jen si to upravíte na dvojí kojení, přebalování atd. Pro různé věkové kategorie pevně stanovuje, kolik hodin a kdy mají přes den spát, kdy jíst, jak je ukládat a budit, kdy brát ven atd. Při prvním čtení jsem si trochu klepala na čelo, protože mi její popis připomínal spíše militantní výcvik psa, ale protože s dvojčaty nějaký systém potřeba je, asi v pěti týdnech jsem na režim podle ní najela - a troufám si říct, že mi to zachránilo příčetnost, práci a radost z dětí. Zpočátku jsem se podle ní řídila jen povrchně a některé rady jsem rovnou vynechala (např. podávání zředěného džusu plně kojenému dítěti), je ale pravda, že k některým vynechaným jsem se pokorně vrátila a pomohly mi až nečekaně.

O autorčině suverénním tvrzení, že s tímto režimem se každé dítě naučí spát celou noc, si můžete myslet svoje. Je pravda, že Maruška celou noc opravdu spí od tří měsíců (pokud jí samozřejmě nerostou zuby). Bětuška se pořád budí po třech hodinách, jako by se nechumelilo, ale na režim je tak pěvně zvyklá, že o půl sedmé už zavírá oči a spokojeně usníná ihned po uložení do postýlky. Samozřejmě netuším, jaké by to bylo, kdybych měla jiné děti, držela se režimu striktně, bla bla, ale uchovávám si přesvědčení, že pro odchov dvojčat je to knížka nesmírně užitečná, i kdyby si z ní člověk vzal jen půlku. A užitečná může být i pro mono rodiče, protože může pomoct v prevenci nežádoucích jevů, jako je dlouhé uspávání na rukou, převrácený denní režim, noční bdění atd. V neposlední řadě její kouzlo tkví v tom, že rodiče dvojčat zbaví řady otázek, které by jinak museli složitě řešit: "Když se jedno vzbudilo dřív, mám budit i to druhé, nebo se tohle ještě pokusit uspat? (Odpoví pohled na hodinky a srovnání denního plánu s realitou). "Mám krmit před spaním, nebo po spaní? Nebo jednu tak a druhou jinak?" (Krmíte podle rozpisu). "Přebalovat před kojením, nebo po něm?" (Uprostřed. Rozkojit, přebalit, dokojit). Ta úleva, když za vás někdo převezme část rozhodování, je zpočátku úžasná. A až nabudete sebevědomí, můžete si začít režim upravovat podle svých potřeb.

A pokud vám pevný systém opravdu nesedne, ale čekáte dvojčata a chcete se na ně psychicky připravit, zkuste Double Trouble (O dvojčatech a jak je přežít) - krásné, lehké čtení, které vás rozptýlí a připraví na to, že některé věci se prostě musí vydržet, a že to stojí za to.

6 komentářů:

  1. Ronji, určitě mi poradíte. Chtěla jsem si vámi zmiňované knížky koupit na amazonu, ale napsalo mi to: Due to copyright restrictions, the Kindle title you're trying to purchase is not available in your country: Czech Republic
    dá se to nějak obejít? Nebo jak jste je koupila vy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm, tak to je zvláštní. Já mám z Amazonu papírový výtisk z roku 2011 a teď před druhými dvojkami jsem ho nemohla najít, takže jsem si knížku stáhla do Kindlu bez problémů. Mezitím jsem ale našla i tu papírovou knížku, takže pokud ji chcete, ozvěte se mi na mail klara.helanovaZAVINACyahoo.com můžu vám ji poslat. Eventuelně může nějak zkusit poslat tu eknížku pro Kindle, ale to nevím, jestli jde, nikdy jsem to nezkoušela. Ale určitě se ozvěte, nějak to vymyslíme :)

      Vymazat
  2. Ahoj, a je v té knize něco zásadního co udělat aby děti usly a spaly? Přečetla jsem toho o spánku dost a vždy to fungovalo chvíli a nebo vůbec. Hlavně se klukům s jejich přibývajícím věkem mění i biorytmy, takže pokaždé když přijdu na jejich know-how, vše je opět jinak. Teď je jim 6 měsíců korigovaně, když se zadaří, o půl sedmé usnou (na tenhle čas jsem je také chtěla naučit a chvíli to i fungovalo) ale za hodinu se vzbudí, veselí vyspalí, jak kdyby bylo ráno a řadí třeba až do desíti, někdy děle. A to je prostě doba, kdy už chci mít klid. Omlouvám se, že jsem z Vašeho blogu, který je mimochodem velmi milý a vtipný, udělala tímto dotazem jakousi poradnu pro bezradné matky :), ale když si najdete čas, zveřejněte prosím, jak to děláte. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, knížka obsahuje rozpis, kolik by děti měly přes den spát, aby večer usnuly a spaly. Autorka tvrdí, že pak spí děti celou noc. Já tvrdím, že jak které - ale u obou párů dvojčat mi to pomohlo zkontrolovat, zda třeba nespí děti moc přes den. Pokud si kluci kolem půl sedmé jen zdřímnou a pak oba řádí do 10, doporučila bych celý režim posunout. Odpolední spaní prodloužit (nebo je dávat spát později) a pak je zkusit udržet třeba do půl osmé, do osmi. Když to zvládnete po několik dní, je šance, že si to noční řádění odpustí.

      Celkově mám poznatek, že když začaly najednou obě holky nějak blbě usínat, nebo se brzo budit, bylo nutné ubrat spaní přes den. Cca kolem 6 měsíců jsme například rušily podvečerní spaní, tj. místo spaní dopoledne, po obědě a k večeru začaly holky spát jen dopoledne a po obědě (ale o kus dýl). Zkuste to a dejte vědět. S dětmi se člověk nenudí a je pravda, že jakmile na nějaký fígl přijdete, děti povyrostou, změní se jim potřeby a matka je tam, kde byla :)

      Vymazat
  3. Tak jste na to kápla. Taky mám knihu o tom kolik mají děti spát,v jakých intervalech a že se nemají přetahovat, pže pak nemůžou usnout-jak u dospělých. No a já to ze začátku dělala, že jsem jim nedopřála večerní spánek, snažila se je udržet vzhůru, aby spali a oni nespali. Takže kniha mi pomohla a nějakou dobu to krásně fungovalo. Jenže pak začali spávat celou noc, vstávají klidně až v osm, dopolední spánek, odpolední tří hodinový, večerní a v sedm večer jsem po nich chtěla aby už zas spali :). Tak jsem se soustředila, aby nebyli přetažení, že mi nedošlo, že spí fat hodně a je pochopitelný, že se jim v sedm opravdu nechce. Takže jsem změnila přístup, nechávám je vzhůru déle a nesnažím se je za každou cenu uspat. Teď se to pomalu ustálilo a kluci usínají většinou sami kolem deváté, bez nervů a hysterie :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, v češtině se kniha koupit asi nedá že? Díky ;)

    OdpovědětVymazat