pátek 21. listopadu 2014

Tak jde čas

Tedy, jak že to přesně? Co je zítra, pozítří, kolikrát se ještě musíme vyspat, než bude víkend a babička bude doma? Kdy budou Vánoce a kdy budeme mít svátek? Jdeme dnes do školky nebo na hřiště?

Maruška s Bětuškou dorostly do věku, kdy jsme začaly řešit průběh času, dny, týdny, měsíce. V krátkodobém měřítku je zajímá hlavně kdy bude víkend (protože to jsme všichni doma), v dlouhodobém by užuž chtěly mít Vánoce, nejlépe zároveň s narozeninami. Říkat jim "To se musíš ještě třikrát vyspinkat" se mi úplně neosvědčilo. Jednak měly tendence počítat i odpolední spaní, jednak počítají do tří stylem jedna-dva-pět-osm-jedenáct, což jim orientaci nijak neulehčilo. Chtěla jsem jim tedy nějak graficky přiblížit střídání dnů, týdnů a měsíců.

Nakonec jsem se rozhodla pro dvě pomůcky. Jednoduchý (protože jsem výtvarný antitalent) týdenní plán na ledničku. V něm má každý den svůj chlíveček a grafické znázornění toho, kdo je zrovna daný den doma (tohle je pro nás důležité, protože se u holek s mužem střídáme, někdy pracuju já, někdy on, plus někdy bývá doma babička, takže obsazení domácnosti se jim v průběhu týdne celkem dost mění), kdy se jde do školky, kdy na výlet, kdy do kostela a kdo přijede na návštěvu...zalaminované kartičky drží na podkladu pomocí plastelíny, každý den posuneme šipku na příslušné políčko a kupodivu to funguje dobře. (Normální rodina místo plastelíny použije oboustrannou lepicí hmotu z domácích potřeb. V nenormální rodině ji tatínek v rámci úklidu vyhodil). 



Průběh roku, střídání ročních období a celkově dlouhodobější měřítku nám pak poskytl tento waldorfský kalendář.

 Každou nedělí posunujeme svíčku o jedno políčko v daném měsíci dopředu. Na mističku uprostřed dáváme různé poklady, které zrovna najdeme v lese nebo na zahradě (mrtvou myš jsem vetovala). Dřevěné ornamenty nesou symboly jednotlivých měsíců: anděl pro prosinec, sněhulák pro leden, masopustní klaun pro únor atd. Získali jsme tak zároveň dekoraci i didaktickou pomůcku (a to se vyplatí).

4 komentáře:

  1. V pondělí máte k obědu kuře?? Né, sranda. Je to moc super. A potřebuju něco takového už taky vytvořit. Díky za typ..

    OdpovědětVymazat
  2. Ne, pondělní ikonky znamenají, že maminka je krůta ;) (Krůta byla na ledničce nachystaná na příští týden, že bude Díkůvzdání, na které se holky moc těší. Ale Bětuška nemohla ve svém pořádkumilovném duchu přežít, že obrázek není na kalendáři, kam patří, tak ho přilípla na pondělí, kde jí obrázky chyběly).

    OdpovědětVymazat
  3. To je super nápad, tenhle problém taky pořád řešíme. Obzvlášť Lexík by měl rád ve všem pořádek a věděl, kdy se co děje.
    A mimochodem, u nás se taky počítalo odpolední spaní :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, chtěla bych se zeptat, kde se dá sehnat tento waldorfský kalendář? Děkuji, Mirka

    OdpovědětVymazat