úterý 23. října 2018

Dobrovolná skromnost aneb proč jsou 3 (pro nás) tak akorát

- "Kolik dáváte holkám dárků?" ptala se mě asi před týdnem moje známá, když jsme zabrousili na téma chystání Vánoc. Moje odpověď, že 3, ji zjevně trochu vykolejila. Oni se pohybují v násobcích. Dostalo se mi soucitného pohledu a pokývání hlavou: "No jo, při tolika dětech...." a rychlé změny tématu. Trošku se obávám, že nám teď začne nosit vyřazené oblečení a dětem občas nenápadně podstrčí kousek ovoce, protože "při tolika dětěch, že jo...kde taky na to mají brát!".

Naše rozhodnutí pro skromnější Vánoce ale není řízeno ekonomickým zájmem, určitě ne primárně. Dárky jsou samozřejmě prima a krásné a patří ke kouzlu Vánoc, ale kdo někdy viděl dítě nedočkavě trhat jeden obal za druhým, aniž by vůbec bylo schopné si jednotlivé dárky pořádně prohlédnout a užít, asi se taky zamyslel nad tím, jestli "to není trochu moc". O dalších a mnohem podstatnějších důvodech k dobrovolné skromnosti jsem psala tu.

Vánoce jsou pro nás s mužem velmi důležité svátky, ale co v nich chceme dětem předat především, to se do žádného balícího papíru nevejde. Radostnou zprávu o narození Spasitele. Vůni cukroví. Koledy. Světýlka svíček a dar času, který jako rodina strávíme společně. Mám pocit, že třicátá sada lega a osmá Barbie by tohle všechno rozmělnily.

Holky proto od nás, rodičů, dostávají každá tři dárky. Jedním z nich je knížka. Druhý je hračka nebo věc, kterou si samy hodně přejí a napíší si o ni Ježíškovi. Třetí vybereme po zralé úvaze my - loni to třeba byly brusle. A kromě toho dostávají ještě dárek společný: takový, nad kterým bude moct příjemný čas strávit celá rodina.: deskovou hru, stavebnici nebo třeba Lego.

Jak jste jistě postřehli, vlastně se o žádné skromné Vánoce nejedná. Laura a Mary v naší oblíbené knížce o osidlování divokého západu dostaly každá pletené rukavice a kousek cukrkandlu. Tomu říkám skromnost! A připadaly si jako v ráji. Ten ráj se ale odvíjel od toho, že přes rok toho nedostaly moc, vlastně - spíš nic. Vánoce pak pro ně byly pohádkovým bohatstvím.


A v tom, myslím, tkví tajemství úspěchu "skromných" Vánoc. Těžko by se nám zaváděly, kdyby holky byly od malička zvyklé na alespoň patnáct dárků, nebo kdyby dostávaly hromady dárků k narozeninám nebo jiným příležitostem během roku. Naše holky ale dostávají dárky omezeně a výběrově. Dáváním dárků neslavíme ani Mikuláše, ani den dětí, ani vysvědčení a dokonce ani jmeniny. Například k svátku si holky můžou vybrat aktivitu podle vlastního přání, na které se pak podílíme celá rodina: výlet do ZOO, oběd v restauraci, den strávený v indoorové herně, Amálka si naposledy přála výlet na kolech a měla z něj obrovskou radost. I tak dostanou během roku drobností z různých výletů a od příbuzných a kamarádů při návštěvách až-až. A vidím na nich, že když je věcí moc, nedokáží si je pořádně užít. S jednou dobře vybranou stavebnicí si dokáží hrát hodiny a hodiny. Když na narozeninové oslavě dostaly od kamarádů tři igelitky dárků, nedokázaly to ani vstřebat (a za pár dnů už nevěděly, co vlastně mají). Rozumný limit na počet vánočních dárků tak dává smysl i (a vlastně především) kvůli nim.

Dalším bonusem jsou ušetřené peníze, které můžeme vrazit do smysluplnějších věcí, například většího množství dražšího ovoce nebo kvalitnějších dárků, které si nakonec cestu pod stromeček najdou. A čas, který bych jinak trávila výběrem, objednáváním a balením hromady dárků strávím radši vystřihováním betléma a přilepováním vánočních girlnad na krbovou římsu. Zatím holky považují Vánoce za nejlepší věc na světě a každý dárek přijímají s nadšením. Doufám, že jim to ještě dlouho vydrží. Za sebe zjišťuji, že v dospělosti o dárky už v podstatě nestojím. Řečeno slovy písně: Nic nežádáme, jenom to samo, aby nás Pán Bůh miloval, miloval.... (ale holkám samozřejmě tu vysněnou papenku přihodíme, nemějte strach).


Vánoce 2012, kdy jsme měli jen Marušku s Bětuškou. Pouštění ořechových lodiček a prskání prskavek byl největší vánoční hit a od té doby se toho vlastně moc nezměnilo. Jen dětí přibylo. Dost výrazně.






9 komentářů:

  1. Krásně napsané, máme to podobně:) Hana

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím :) i my dáváme "jen" 3 dárky - knihu, co si přejí a překvápko. Dělám to tak od 1.dítěte a ted když jsou 4 je to navíc i ekonomické :)Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ..nehledě k tomu, že nadílka pod stromečkem pak netrvá čtyři hodiny :D Zkrátka má to samé výhody!

      Vymazat
  3. Jee, to jsem ráda, že píšete. Mám vás blog moc ráda:)

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Magdo, určitě bych to rázem neredukovala, nebo jen velmi opatrně. Je to běh na dlouhou trať a zásadní bude především to, jak s dárky a věcmi obecně budete nakládat přes rok. Pokud nebudou děti obdarovávané neustále a začnou si dárků vážit, budou i ty Vánoce probíhat lépe. A i kdyby se vám nepodařilo ten vánoční počet nakonec snížit tak, jak jste si představovala, tak nezoufejte. Třeba my se sestrou jsme pod stromeček dostávaly velké množství dárků (jeden rok si pamatuju, že se počet vyšplhal až na 11), přesto jsme byly až nadprůměrně skromné děti a vyrostly z nás dospělí, kteří si materiálních věcí dovedou hodně vážit. Bylo to právě tím, že peněz v rodině bylo celý rok dost málo a my jsme byly šťastné za každou věc, kterou jsme dostaly. Vánoce nám chtěla maminka udělat kouzelné a často nám balila maličkosti, aby byla pod stromečkem hromada věcí: a my jsme to milovaly a nijak nás to nepoškodilo, naopak :) Ten jeden den v roce totiž nemůže nijak zásadně změnit to, co se v rodině žije po celý rok z jednoho všedního dne na druhý: zpovykané děti si nezačnou vážit dárků jen proto, že jich na Vánoce dostanou málo - a dobře vychované děti se zase přehršlí dárků k Vánocům nerozmazlí :)

    OdpovědětVymazat
  5. My to máme hodně podobně. Za nás dostávájí dárky tři a čtvrtý kupujeme za penízky od babiček. Starší děti si ale poslední roky přejí dárek dražší (třeba tablet, mobil, lyže...)a to pak dostanou jen ten jeden (skládáme se na něj i s prarodiči) a drobnost pro radost. Po Vánocích nás pak často zaskočí nekončící výčet dárků při setkání se známými, ale bereme to všichni s úsměvem. Jsem vděčná, že se nám zatím nikdy nestalo, že by děti cítily nějaký nedostatek. Těm nejstarším je letos 15 let a jsou to opravdu skromní mladí lidé. Ani u nás nedostávají dárky za vysvědčení či k jmeninám. Většinou si všichni zajdeme do cukrárny a strávíme chvilku pohromadě, což je čím dál tím větší vzácnost. Děkuji za skvělý článek a přeji kouzelný podzim a Boží požehnání celé Vaší rodině.

    OdpovědětVymazat
  6. Dalo by se říct, že to máme podobně. Nelpím na počtu 3, ale dost často se to kolem toho počtu točí. Jak děti rostou, jejich přání bývají finančně náročnější. Na konec šk. roku u nás bývají knihy (na to jsem úchyl a nejstarší taky, asi po mě), jmeniny obvykle sladkost (nebo něco šitého od maminky), Den dětí zmrzka. Já osobně miluju, když se mi muž snaží něčím udělat radost, na dárky moc není, ocením třeba i lepší čaj nebo cokoliv jen pro mě, protože jinak se o vše obvykle dělíme celá rodina. Možná trošku ješitnost, ale asi potřebuju občas mít pocit, že jsem jedinečná a mám něco jen pro sebe:-)

    OdpovědětVymazat
  7. ... jak krásně a výstižně nápsáno! naprosto souhlasím! mockrát díky za tento i loňský článek!Petra

    OdpovědětVymazat
  8. Krasny clanek.jsem moc rada ze muzu tve psani cist!taky se snazime o skromne a ted i bezobalove vanoce. A hlavni je ta radost z narozeni Spasitele. Kdybyste chteli, u me na blogu je ke stazeni vystrihovaci omalovankovy betlem co jsem kreslila, adventni,24 postavicek k vystrizeni a vybarveni..preju krasne svatky!

    OdpovědětVymazat