pondělí 25. března 2013

Jarní úklid

Po měsíci se vracím k blogu, zdá se, že delší přestávky jsou tu a tam nevyhnutelné. Posledních několik týdnů bylo, mírně řečeno, hektických, ale přineslo do našeho života několik změn, které, jak doufám, pomůžou zachovat všeobecnou spokojenost i duševní zdraví celé rodiny.

Nějakou dobu už se to totiž ve mě střádalo. Dlouho to nechtělo ven a jen to tak trochu nesměle pípalo někde v zadních mozkových lalocích a nakonec se to provalilo, až když se mi začínalo ozývat i zdraví. Musela jsem si přiznat, že nezvládám pečovat o holky, k tomu pracovat v podstatě  na plný úvazek (především po nocích), nacházet si čas na pro sebe a svůj duchovní růst, vařit a péct a ještě udržovat v pořádku domácnost. Nejvíc to tedy odnášela ta domácnost. A opravdu nemluvím o miniaturních smítkách někde pod postelí - naše "smítka" už se pomalu pod postel nevlezla a začínala se volně přelévat na balkón, za balkónu na zahradu a nechat to ještě chvíli tak, asi by na nás obec musela povolat jednotku pro boj s nebezpečnými látkami.

Základní větší úklid jsme svépomocí zvládli, ale opět jen za cenu ještě větší únavy a na úkor jiných věcí, kterým bych se věnovala raději. Chtělo to tedy dlouhodobější řešení. Trocha chladnokrevné analýzy odhalila, ve kterých rolích jsem a kde naopak nejsem (nebo nechci být) zastupitelná. Jako matku mě nikdo nenahradí a tato role je pro mě jednou z životních priorit, takže čas strávený s holkama omezovat nechci (i kdybych měla možnost). Pracovně můžu mírně ubrat, ale ne v řádu desítek hodin za týden, pokud chceme zůstat finančně jakž takž v klidu. Vnitřní čas pro sebe je pro můj duchovní, duševní i fyzický prospěch nesmírně důležitý a v současné situaci si ho potřebuju spíš nacházet, než ho omezovat. Bylo tedy nasnadě, že pokud vůbec můžu a dokážu něco ze svých povinností delegovat, bude to úklid a běžná údržba domácnosti.

Závěr sice logický, ale poněkud bolestný. Představa, že bych si měla do vlastní domácnosti pustit někoho, kdo to tady trochu pozvedne a bude vykonávat činnosti, které bych zvládla sama, kdybych byla co k čemu, mě trochu zaskočila. Kostky jsme ale vrhli a jednoho úterního dopoledne se k nám dostavila dvojčlenná úklidová četa, aby s pomocí hrubé síly, dvou parních čističů a asi tak čtyř tun čisticích prostředků umyla okna, přes která už prostě nebylo vidět ven.

Abych nemusela být přítomna jejich upřímnému děsu nad tím, jak někdo může v takové domácnosti bydlet (ne že by něco daly najevo, ale nedokážu si představit, že by se nezděsily), popadla jsem obě děti a šla na zahradu řezat vrbu na velikonoční výzdobu. A zatímco jsem Marušce odebírala nůž a zachraňovala Bětušku před pádem do studny, nějak se to ve mě zlomilo a uvědomila jsem si, že se mi to vlastně líbí. Trávím čas s dětmi, připravuju se velikonoční výzdobu a moje okna se zatím myjou! Geniální! Ještě by mohly natřít ty židle a vyčistit spáry mezi dlaždičkama v koupelně a vyžehlit tu horu prádla a....nemohly by se sem ty paní tak na měsíc přestěhovat???

Dvojčlenné družstvo zdolávalo našich 12 oken a balkón celé dopoledne, ale výsledek mě uchvátil. Sama bych to ošudlala nepochybně rychleji, ale rozhodně bych u toho neprováděla takové akce jako vyrýpávání špíny mezi sklem a rámem okna, čištění radiátoru horkou párou nebo odstraňování cákanců od laku z vnitřní části oken. Navíc tu od té doby, co jsou okna umytá, máme záhadně víc světla. Vstřícné chování obou paní byl už jen příjemný bonus, takže jsme hned jednu z nich omámila a domluvily jsme se, že mi sem bude chodit pomáhat pravidelně. A já zatím natřu ty židle. Nebo vyžehlím tu horu prádla...a nebo že bych zkusila něco, co už jsem dlouho neudělala?



3 komentáře:

  1. Moje mamka si čas od času pozve dvě paní na úklid domácnosti a strašně si to pochvaluje. Občas se stávalo, že úklid vyšel den před velkou rodinnou oslavou (aby bylo na oslavu čisto, že), což ale bylo záhy negováno spojeným úsilím všech pěti vnoučat. Člověk si pak říkal, jestli to má cenu.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem nad tím přemýšlela, poslední dobou je Peťa v práci od 6 ráno do 8 večer a já prostě nedokážu všechno, zvlášť když tu mám kluky a když tu nejsou, tak bývám tak mimo, že ještě mejt okna...no to víš, že jo :)Měli jste někoho z Brna? Upřímně jsem si už nějakou dobu říkala, jak je možný, že to všechno dáváš, tak jsem ráda, že jsi taky člověk :)K.

    OdpovědětVymazat
  3. Kristy musím se usmívat, že zrovna ty se svými jeslemi a současným studiem vysoké se podivuješ nad tím, jak já to zvládám :)

    Měli jsme lokální firmu, která ale údajně dělá i v Brně. Jednání s majitelkou bylo korektní a paní, které uklízely u nás, velmi milé. Myslela jsem na tebe, žes na FB jednou psala, jestli někdo někoho nezná. Jak reálně fungují v Brně nevím, ale zkusit to můžeš!

    http://www.svatavad.cz/cz/informace/index.php

    OdpovědětVymazat