čtvrtek 13. prosince 2012

Letos nepečeme!

Rozhodly jsme se s mámou už na začátku listopadu a to z poměrně logických důvodů. Obvykle pečeme s mámou a sestrou takovým komunistickým způsobem - každá napeče podle svých možností a cukroví se pak  do domácností rozdělí podle potřeb. Poslední roky, kdy bydlíme s mámou ve společné domácnosti, obvykle sestra přijela na jeden víkend před vánoci za námi a pod její organizační taktovkou jsme základní druhy cukroví páchaly společně. Pokud jsme zrovna ani jedna nebyla těhotná nebo nekojila (což už se nám dlouho nepodařilo), popíjely jsme u pečení bavoráka a docela dobře se u toho pobavily.

Letos je sestra v pokročilém stádiu těhotenství, já mám s holkama a pracovním vytížením často stěží čas ohřát si oběd a mamince na vedoucí pozici ve školství každý rok v prosinci vrcholí hned několik soutěží, projektů a celkových celoročních stresů, takže má jiné starosti než plácat rohlíčky. A protože se naše domácnost sestává převážně z diabetiků, malých dětí a osob s nadváhou, což jsou obecně skupiny, kterým cukroví nesvědčí, bylo přijato strategické rozhodnutí vystačit s koupenou kilovou krabicí (což by asi normální domácnosti stačilo i normálně, ale my k tomu ještě každý rok cca 10 druhů připekly, protože, jak tomu zpravidla bývá, diabetici, malé děti a osoby s nadváhou mají pro cukroví slabost).

Letos prostě nepečeme. Maximálně uplácáme jeden dva druhy, kdyby se nám chtělo a byl čas.

Jako prvním jsem podlehla perníčkům, protože bez těch by nebyly vánoce, že.
Dál jsem upekla:

  • Linecké (protože mám skvělý recept na linecké z Lince, který nemůžu neudělat)
  • Vanilkové rohlíčky (protože maminka říká, že nic byt tak krásně vánočně neprovoní jako rohlíčky)
  • Hamburské řezy (protože máme hodně ořechů)
  • Datle v marcipánu (protože jsem si z Londýna přivezla kvalitní marcipán a ten s datlí a ořechem chutná prostě božsky)
  • Štolu (protože ji mám raději než vánočku, chutná úžasně a vůbec, není to cukroví, tak se nepočítá)
O víkendu mám ještě v plánu:
  • Vosí hnízda (protože máme ty ořechy, navíc je má rád dědeček)
  • Marokánky (protože na ně mám skvělý recept, který jsem léta sháněla)
  • Fíkový salám nebo jiné cukroví pro holky (aby tam bylo taky něco zdravějšího)
  • Trojhránky z pekanových ořechů (pekanové ořechy a javorový sirup? Yes please!)
  • Ořechové hříbečky (miluje je manžel)
  • Nepečené kuličky (protože co jiného bych s těmi všemi zbytky dělala?)
Nevím teda jestli, až to všechno dopiplám, budu mít skvělý pocit, že jsem letos nepekla a pěkně jsem si o víkendu odpočinula. Zato ale určitě budu mít krásně provoněný dům, vánoční náladu a hyperglykémii. 


3 komentáře:

  1. :)) tak takto moje téměř devadesátiletá babička nepeče poslední roky. Prý už nemá sílu, do těch 85 to prý ještě šlo, ale teď...Takže ve výsledku se těch 10 druhů na jejím talíři objeví (ale jinak přece nepeče). Aspoň už nemyje okna stylem - stůl, štokrdle, dvě knížky a na nich babička s hadrou. Jojo, Vánoce přicházejí moniKa

    OdpovědětVymazat
  2. Haha, to je přesně jako u nás:) Letos jsme se s maminkou a babičkou taky dohodly, že vážně už péct nebudeme, pak to ani jedné nějak nedalo a k dnešnímu dni máme dohromady 11 druhů a obávám se, že ještě nekončíme. No, klasika...
    Magda C.

    OdpovědětVymazat
  3. Ehm... a kdy spíš?! :D
    Já letos taky nepeču, teda pokud budu dva v jednom ještě po devatenáctým, tak bych udělala tři druhy z bílků, to je raz dva, akorát to sušení je na dýl. Pokud ovšem nebudu dospávat ty poslední dny. Něco naštěstí napeče tchýně, chudák už třetí rok vzhledem k mému tříletému těhotenství a předvánočním zápočtům. Já většinou dělám jen vanilkový, letos se bohužel nedostane ani na ně. Ale jednou si to určitě vynahradím :)
    Tak ať se ti podaří to letošní nepečení :D

    OdpovědětVymazat