čtvrtek 5. května 2016

Ke dni matek

Narcisy mi rostou na zahradě, čokoládu nejím, dětských obrázků dostávám každý den asi třicet (Bětuška je líná s tím chodit do koše), hrnečky na kávu nepotřebuju, protože nemám čas si kafe uvařit, natož vypít a všechny kytky v květináči u mě přežijí přesně tak dlouho, jak dlouho zvládnou žít bez zalití. Neberte to ale tak, že ke dni matek nic nechci - chci! Alespoň toto:

1. Dvanáct hodin spánku. Nepřerušovaného. Nekojit, nepodávat dudlík, nedoprovázet nikoho na záchod, neposazovat nikoho na nočník, nebalit novorozeně v noci do klubíčka, aby se konečně vykakalo a přestalo ječet. OK, tak aspoň osm hodin. S kojením, přece nenechám ňuňátko hlady.

2. Ticho. Naprosté, Aspoň hodinu. Žádné požadavky, dotazy, stížnosti, žalování, sténání, fňukání, vřeštění, ječení, úpění, skuhrání. Žádná televize ani rádio. Žádná sekačka na trávu. Sedět, poslouchat to ticho a nemluvit.

3. Výlet. Na záchod. O SAMOTĚ! Ano, byly doby, kdy jsem lítala po světě, vandrovala po Americe a přespávala ve stanu za polárním kruhem. Dnes by mi pro pocit spokojenosti stačila možnost odebrat se na toaletu a vyřídit si tam vše, co potřebuji, bez asistence 2-4 blonďatých škodíků čůrajících na nočník (nebo na podlahu), hádajících se o toaletní papír, házejících zubní kartáčky do odpadu umyvadla a svlékajících se (ten den už po padesáté), aby mi ukázaly, kam přesně je sourozenec kousl.

4. Teplé jídlo. Tedy jídlo čerstvě uvařené a ještě zatepla snězené, aniž bych od něj musela 20x vstávat a foukat horkou polévku, podávat utěrku, jiné lžičky, další maso, další maso, šťávu, džus, další maso, hadr na utření podlahy a další maso. Aby mi přitom nikdo neseděl na klíně, nešťoural se v mém talíři rukama a nelovil mi z něj - hádejte co? - maso. Abych se u toho nemusela dívat, jak si Amálka s Rozárkou dělají z krupicové kaše pleťovou masku a Maruška už dnes potřetí polévá celý stůl jablečným mostem ("Ups, ale to nevadí mami, co se utše").

5. Možnost přečíst si knížku. Celou. Aniž bych mezitím pětkrát zapomněla, o čem to vlastně bylo těch pět prvních stran, co jsem si přečetla před měsícem. Takovou knížku, ve které se nevyskytuje medvídek Pů, Lisa, Britta, Anna, Lasse, Bosse, Olle ani jiní malinkatí sajrajti z Bullerbynu, Mumínci, Ronja s Birkem, továrna na čokoládu a není v ní ani jedna princezna. Mít na tu knížku zároveň čas i sílu, přečíst si ji celou, bez přerušování, nemuset od ní vstávat ani nikomu vysvětlovat, co se tam píše.

Když na to tak koukám, stačil by mi jeden jediný den, který bych strávila v tichosti na záchodě, kde bych se napřed v klidu najedla, pak si tam přečetla celou knížku a následně na 12 hodin usnula. To snad není tak moc???

Protože však splnění výše uvedených přání následujících pět let nehrozí, budu se místo toho soustředit na to, abych příští neděli nezapomněla donést narcis, čokoládu, hrnek na kávu nebo kytku v květináči svojí mamince. Ta si to totiž opravdu zaslouží.




Utírala mi totiž zadek, než mě pracně naučila, jak si ho mám utírat sama. A to se počítá.





11 komentářů:

  1. Ohromně mě pobavil Váš pětiletý výhled :-) U nás je to po téměř třiceti letech stále stejné a vstávají noví bojovníci, totiž další generace nočních výtržníků ze spánku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťo nestrašte mě! Já doufám, že až ta naše "dívčí pětiletka" (= pět dětí během pěti let) lehce odroste, přestane mě aspoň na ten záchod doprovázet :D A než budou vnoučata, budu mít pár let, kdy mi nikdo nebude jíst z talíře. Akorát tolik let, aby se mi po tom zase začalo stýskat a pak si užiju to babičkovské pomuchlat-rozmazlit-vrátit. Už se těším!

      Vymazat
    2. Taky jsem si myslela, že bude nějaká pauza. To jsem se teda pěkně spletla :-D Zapomněla jsem totiž vzít v úvahu předchozí generaci (v našem případě dvě předchozí generace), takže mě výživnost sendvičové situace zaskočila poněkud nepřipravenou.

      Vymazat
  2. Dobře napsaný, já mám teda zatim jenom jednoho mrňouse, takže se nevyrovnám a knížku i zatim nějakou přečtu neb mini chlapík se ještě do stádia mýho čtení nedostal :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebojte, všechno bude :) Ale když jsem měla jen jedna dvojčata a byla malá, měla jsem taky dost klidné období. Jasně si pamatuju, že jsem hodně pekla a vařila a pracovala. Ony buď spaly, nebo se někde prokopávaly, nikam nelezly, nic nežraly (protože to ještě neuměly), odnikud nepadaly a kromě večerů ani nijak zvlášť neječely. Nostalgicky mačkám slzu v oku! S pěti dětmi v předškolním věku je to trošku jiná káva.

      Vymazat
  3. Jako groteska dobrý, ale pokud to myslíte vážně, proč jste si pořizovala tolik dětí? Zita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No s jedním dítětem TAKOVOU grotesku nezažijete :D :D :D Eliška

      Vymazat
  4. Brouzdám všemi těmi mamablogy, které jsou nominované a v duchu si říkám, že blogovat nejspíš znamená psát o nějakých výrobcích, někoho propagovat, hodně fotit právě ty propagované výrobky či služby a to celé pojmout lehce vulgárním jazykovým stylem...jsem také nominovaná, ale asi úplně špatně. A pak konečně narazím na nějaký blog, který se mi chce číst, který mě inspiruje, pohladí po duši (třeba téma proč máte tolik dětí), potěší, že v tom nejsem sama (právě tento článek)...A tak bych Vám chtěla napsat, že váš blog si s radostí přidávám do svého čtenářského deníčku a budu se ráda vracet ať už soutěž dopadne jakkoli:-). Přeji hezký den a hodně sil na další psaní:-). Verča z blogu Mateřská dovolená naruby

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! Upřímně řečeno jsem netušila, že jsem na něco nominována, a vzhledem k chaotičnosti, neupravenosti a nepravidelnosti tohoto blogu neočekávám, že bych měla šanci se někde umístit :) Ronjin blog je pro mě spíš kříženec mezi deníkem naší rodiny a novinovým sloupkem, kam můžu čas od času napsat, co se mi honí v hlavě. Nemám žádnou agendu a v zásadě je můj blog strašně sobecký - slouží totiž hlavně mě. Upřímně řečeno mě vždycky trochu překvapí, když zjistím, že to tu někdo čte :)

      Vymazat
  5. :-D hned mam vice sily na to sve sestinedelnatko a jeho akcniho 18ti mesicniho brasku. Dekuju ;-)

    OdpovědětVymazat