pátek 9. března 2012

Domácí rohlíky

Jsou výborné a zdaleka ne tak pracné, jak můžou znít. Navíc si je můžete naplnit uzeným a posypat kmínem, či jakkoli jinak upravit a vydávat se za úžasnou kuchařku, kterou budou přátelé obdivovat.

Osvědčil se mi  tento recept. Rohlíky podle něj upečené jsou klasické rohlíky jako z obchodu - jen čerstvé a výborné. Jak chutnají druhý den ale nevím, tak dlouho u nás ještě nevydržely. Do těsta dávám olivový olej a solím víc (pokud mají být naslano). Z tohoto množství je 16 rohlíků, které jsou ale menší než "obchodové" rohlíky.

Několik tipů ke kynutí těsta: Pokud máte domácí pekárnu, dejte na dno nejprve tekuté suroviny a sůl, potom sypké suroviny a až nahoru sušené droždí. Víc se mi osvědčilo droždí čerstvé, nechat vzejít kvásek a ten teprve přidat do pekárny. Stejně ale zaděláte v pohodě i pokud domácí pekárnu nemáte.

Výroba rohlíků podle mojí maminky je rychlá a rohlíky vypadají pěkně. Vykynuté těsto rozdělím na poloviny. Z každé poloviny vyválím pokud možno kruhovou placku, tak tenkou, jak to jde:



Placku rozdělím na osm dílů a každý dílek smotám od širokého okraje k úzkému. Alternativně můžete dovnitř zabalit uzené, sýr nebo cokoli, co vám chutná.




Zabalené rohlíky dá na plech na pečicí papír a nechám chvíli dokynout (podle receptu). Peču v troubě s kastrůlkem vody a hned po upečení přendávám na kovovou mřížku.



 
Pokud chcete raději rohlíky, které chutnají spíš jako loupáček, vyzkoušejte některý z receptů s vajíčkem.

1 komentář:

  1. Tak jsme upekli se slaninou a jsou opravdu výborné. Jsou velkou konkurencí našich obyčejných pletýnek. Těsto jsem vylepšila moukou z vloček - prostě jsem z nich udělala hladkou mouku. No můžu jen doporučit.
    moniKa

    OdpovědětVymazat