úterý 8. listopadu 2011

K čemu se hodí staré šuple

Veroniku Žilkovou neřadím mezi svoje nejoblíbenější veřejné figury, i když některé aspekty jejího života respektuju („nemoderně“ velkou rodinu, rozhodnutí pro dítě v pozdním věku navzdory okolí a statečný boj, když to nedopadlo dobře).
Na tento její článek ale odkazovala kamarádka na Facebooku a musím říct, že jsem se pobavila. Jednak s ní vřele souhlasím - a jednak sama občas podléhám dojmu, že moje děti potřebují všechno, co se pro děti nabízí. Sice bojuju, ale někdy prohrávám - navzdory zde na blogu zveřejněnému hlasitému tvrzení jsem si například nakonec pořídila dva šátky na nošení (jeden na každé dítě..i když vážu sama.. nebo jeden na všední dny a jeden na lepšo...ale popravdě, prostě se mi moc líbily).

Takže dnes ke čtení doporučuju Nechte si ty dobré rady od Veroniky Žilkové.

Zvlášť musím dát za pravdu odstavci: ...prvorodičky musí dbát především o sebe, aby jim z toho prvorozeného miminka samou láskou „neruplo v kouli“. To nejdůležitější, co dítě potřebuje, je totiž zdravá, šťastná a klidná matka. Bohužel některým mým kamarádkám a známým, zdá se mi, „v kouli ruplo“. Tou nejsprávnější péčí, nejsprávnějším nošením, nejsprávnějším biostravováním a nejsprávnějším odmítáním očkování jsou tak vyčerpané, že už některým jaksi nezbývá síla ani na druhé dítě. Bohužel se obávám, že šestiletému dítěti bude jedno, jestli ho maminka balila do těch nej nej eko plen, ale bude mu asi dost líto, že nemá sourozence. No a já si taky musím dávat pozor, abych se nezařadila do výběrové skupiny "vykojených mozků". Za tímto účelem se snažím udržovat kontakty s bezdětnými kamarády a trénuju svou (poněkud teď omezenou) schopnost bavit se i o něčem jiném, než jsou hovínka, rýma, rostoucí zuby a správně se vyvíjející kyčle (také známé pod nejodpornější zdrobnělinou loňského roku, kyčličky).

No a ještě se mi moc líbil odstavec, který si dovolím citovat: Jediná kniha, která mě fakt poučila, byla od jedné Angličanky, lékařky a matky 4 dětí, která do seznamu potřeb pro novorozené dítě napsala: pro první půlrok dítěti stačí na spaní staré šuple!!!!, jen dejte pozor na kočku, ať si nelehne k dítěti. A ještě to napsala tak, že to vypadalo, že by ten novorozenec mohl té kočce nějak ublížit.

Žádné komentáře:

Okomentovat