úterý 15. dubna 2014

Recept pro ženy z Betánie aneb nejlepší carrot cake na světě

Carrot cake je úžasná záležitost, která mě pravidelně kaloricky zachraňovala při výletech po Anglii. Kompletní anglická snídaně ráno a kus mrkvového dortu ze Starbuck's odpoledne naprosto vykryly veškeré mé nutriční požadavky i v ten nejvíce turisticky uběhaný den.
Pro běžnou konzumaci jsou ale typické anglické dortíky přeslazené, a to je ještě obvykle doplňuje cream cheese frosting, poleva tím sladší, čím je tučnější. Doma jsem tedy před pár lety podnikla několik pečících experimentů a výsledkem je tento recept, jehož základní variantu najdete zde. Recept je krásně univerzální, lze ho pojmout jako buchtu na plech, muffiny, nebo opravdový dort včetně krému.

Základní rozpis (upravený):

1 kg nahrubo nastrouhané mrkve
1 hrnek hnědého cukru
1 hrnek rozinek (volitelně namočených v rumu)
1 malý sáček (150 g) lískových ořechů (vlašské poslouží stejně)
4 vejce
3/4 hrnku bílého cukru
3/4 hrnku oleje
Na špičku nože pravé vanilky (lze nahradit dle zvyku vanilinovou příchutí nebo cukrem)
1 malá konzerva ananasu (šťávu slít, ananas nakrájet na malé kousky)
3 hrnky polohrubé mouky
1 sáček prášku do pečiva
1 lžička soli
4 lžičky mleté skořice

Na robotu nakrouhám nahrubo kilo mrkve (v ruce by to šlo taky, kdybych nebyla líná). Mrkev v míse smíchám s hnědým cukrem a lžičkou soli a nechám alespoň 20 minut (lépe půl hodiny) odstát. Mrkev pustí šťávu, kterou - pokud nemáte rádi extrémně šťavnaté (až rozbředlé) moučníky - vřele doporučuju alespoň částečně slít. Všechny ostatní suroviny smíchat běžným způsobem (nejprve "mokré" suroviny, bokem sypké, nakonec smíchat dohromady). Pozor! Podle tohoto rozpisu získáte opravdu hodně těsta: dost na buchtu na největší plech, pokud chcete péct dort v klasické formě, pak bude hodně vysoký a i tak zbude těsto i na pár muffinů. Peču v troubě na 170 stupňů, dort je někdy potřeba ke konci shora přikrýt alobalem a nechat propéct.

http://www.daringgourmet.com/wp-content/uploads/2014/02/Carrot-Cake-2-FINAL-sm.jpg

Cream cheese frosting - poleva ze smetanového sýra

Množství na jeden dort (stačí na jedno promazání a potření celého korpusu zvenku). 
1 balení (125 g) sýra Mascarpone
125 g másla
citrónová šťáva
cukr moučka podle chuti
kůra z (bio)citronu

Doporučuju nechat vše ohřát na pokojovou teplotu a šlehačem vyšlehat. Pozor, krém má tendenci se srážet, ale vyřeší to běžné postupy (přidání nahřátého másla nebo ohřátí celého sraženého krému v mikrovlnce a následné rozšlehání). Tento krém je velmi hutný a dost tuhý, k mrkvovému dortu se výborně hodí. Lehčí variantou je použít místo másla kysanou smetanu, krém je pak sice tekutější, takže méně reprezentativní, ale chuťově nakyslejší a taky výborný.

Dort s krémem z kysané smetany - vzhledově nepříliš reprezentativní, ale jarně svěží  a zdobení zvládnou i děti :)

3 komentáře:

  1. no teda, co vy jestě všechno nestihnete. Za takovou maminku jako jste vy, musí být vaše dětí velmi šťastné. Teď je mi jasné, proč se na Vás těší hned další dvě.
    Nezbývá než popřát hodně sil a nevyprchajícího elánu!
    nazan

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju, ale ono to není zase tak žhavé - doma byly narozeniny, tak jsem se k něčemu vybičovala :) A zároveň jsem nesla stejnou buchtu do sboru. V té virtuální realitě je snadné vypadat schopně a téměř dokonale, realita je bohužel dost jiná :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc dík za zveřejnění, buchta byla senzační. Navíc mám teď mrkvové období, takže už je jisté, jaký budeme mít v neděli u nás doma po obědě dezert.
    A taky ti přeji hodně sil a snad i nějaký ten spánek.
    moniKa

    OdpovědětVymazat