neděle 31. července 2011

No comments, prosím

Je to tak, nedá se nic dělat, dvojčata budí pozornost. Hodně lidí cítí potřebu nějak jejich výskyt okomentovat, nakukují do kočárku a pronášejí otřepaná moudra. Protože jsem děvče slušné, odpovídám úsměvem a přitakáním, případně několika pozitivně laděnými slovy a poté prchám v dál. Pozornost mi v zásadě tolik nevadí, ale snažím se rychle zmizet, abych odolala pokušení odpovědět na některé otázky a poznámky podle pravdy a nechat tam překvapeného vesničana stát s pusou dokořán, dokud mu do ní nevletí moucha.

Takže co bych odpověděla, kdybych nebyla slušně vychovaná - a co taky odpovím, až mě jednou spánková deprivace dostihne a spadnou ze mě nánosy civilizace:

1. Jé, dvojčátka, to máte přirozeně, nebo z umělého? - Promiňte? Když potkáte maminku s jedním dítětem, taky se jí ptáte na podrobnosti početí? Polohy, počet orgasmů, či kolikátý den po ovulaci se zadařilo? Nebo změníme téma a popovídáme si o vaší impotenci, potížích s prostatou, velikosti vašich varlat - když teď máme zjevně tak osobní vztah, že se mě klidně na ulici ptáte na mou a partnerovu plodnost?

2. No, je to pěkný, ale domů bych to nechtěl/a. - Já vám to taky nenabízím.

3. To jsou jednovaječná? - Jo, ty hlavo. Jedna blondýna a jedna černovláska jsou jednovaječná dvojčata. Akorát to bylo kropenatý vajíčko, tak proto nám to tak vyšlo.

4. Tak která je hodná a která zlobivá? - Obě jsou úžasný a obě jsou moje. Vy máte svoje děti rozdělený na "hodný" a "zlobivý"? To je mi jich líto.

5. No, aspoň to máte odbyté naráz. - Vy chcete mít děti "odbyté"? My si je užíváme. Kromě toho chci mít jedenáct dětí, takže mě ještě devět čeká. Tak nazdar a díky za pokec.

4 komentáře:

  1. Jooo tak tohle je super... všechny dotazy mohu potvrdit a ještě bych přidala (s ohledem na vlasy mých holek) dotaz
    "A to máte chlapečka a holčičku???" - Samozřejmě, obě děti jsou v růžovém a s náušnicema jen proto, abyste měli co řešit za rohem...
    a další..
    "Jeee a jedna je ostříhaná a druhá má dlouhé vlásky... není to té jedné líto???" - na to už fakt nemám slov... snad bych se - nebýt slušná - zeptala, jestli si ten dotyční myslí, že jsou úplně blbá...

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem čekatelkou dvojčátek a docela bojuju s tím, jak odpovídat na první z uvedených otázek. Nevím, jak to bylo u vás (ale tím, že reagujete podobně jako já, mám dojem, že stejně jako u nás) - byli jsme na umělém oplodnění. Když jsem někomu řekla, že se cítím tou otázkou docela šokovaná (jak má někdo tu drzost se zeptat?), tak se mi dostalo povětšinou odpovědi - ty naděláš, dneska je to normální, není se za co stydět, ne? Chápající reakce jsem se dočkala opravdu jen zřídka.
    Ano, ti lidé mají pravdu, není se za co stydět, rozhodně není moje vina, že mi ve dvaceti ufikli oba vejcovody a holt to přirozeně bylo vyloučené. Ale co je komu sakra do toho?

    takže bojuju s dilematem - říct pravdu (ač ji mnohým říkat nechci), lhát (taky nechci), být "od rány" a odpovědět stylem, jaký jste uvedla výš (na to jsem měkká). Zbaběle jsem zatím zvolila čtvrtou možnost - o tom, že děti jsou v bříšku dvě, moc nikde neříkám. Což se mi ale taky nelíbí, proč se mám tvářit, že čekám jedno dítě? A samozřejmě vím, že se těm otázkám nevyhnu, až vylezou na svět... No, mám ještě o čem přemýšlet...
    Jak jste to nakonec vyřešila vy? Jak jste odpovídala na tu otázku?

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím vás a gratuluju :) Otázka interakce s lidmi je složitá a hodně záleží na vašem osobnostním nastavení, co ještě unesete. Extrémní strategií je říkat všem všechno, znám holky, kterým se to osvědčilo - já na to ale nemám. Druhá extrémní strategie je neříkat pokud možno nic, abyste nezabředla do nepoholdné konverzace - to jsem částečně aplikovala při čekání druhých dvojčat.

    Zvlášť teď, když máme dvojčata dvoje, se nás hodně lidí ptá, jestli TO máme z umělého. Říkám jim, že TO máme z lásky, navíc tedy takovým tónem, který od další otázky odrazuje. Vřele doporučuju, většina lidí se zastydí a málokdo je dost tupý na to, aby se v tom pak dál rýpal :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!
      Odpověď "z lásky" se mi líbí! Jasně naznačuje, že dotyčný šel se svým dotazem už přes čáru, a zároveň není až moc drsná. Budu používat také!

      Vymazat